Menu
Czekorea
  • V ČEŠTINĚ
    • OBECNĚ O KOREJI
    • RECEPTY
  • 한국어로
    • 체코 정보
    • 체코어 공부
    • 한국어 레시피 저장소
  • O MNĚ
Czekorea

배추김치(막김치) 만들기. Kimči z pekingského zelí

Posted on May 30, 2019November 18, 2021 by pomeran
Poznámka: poměry receptu odpovídají plné pětilitrové zavařovací sklenici.

Suroviny

Zelenina na nasolení

  • 2-3 střední pekingská zelí
  • svazek ředkviček (8–9 kusů) nebo půlka bílé ředkve
  • svazek jarních cibulek (4 kusů)
  • 5-6 hrstí mořské soli bez jódu

Nakládací omáčka

  • 18 stroužků česneku
  • čerstvý zázvor zhruba o délce palce
  • polovina hrušky
  • 2 menší cibule
  • 350 ml rybí (ančovičkové) omáčky
  • 4–5 hrstí korejského chilli (kočukaru)
  • 3 lžíce studené uvařené kulatozrnné rýže

Příprava

Nakrájejte každou hlávku zelí na čtvrtiny podélně a každou čtvrtinu kolmo na asi čtyřcentimetrové proužky. Ředkvičky rozkrojte na čtyři díly. Zeleninu naskládejte do velké misky nebo lavoru, zalijte studenou vodou a posypte solí. Promíchejte.
Zeleninu nechte v soli na 5–6 hodin. Každou hodinu pořádně promíchejte. Správně nasolené zelí poznáte jednoduchým testem: najděte si silnější kousek a pokuste se ho zlomit v prstech. Zelí by mělo být pružné, ale pořád by ho mělo jít zlomit.
Nasolenou zeleninu pořádně propláchněte od soli a nechte 30 minut odkapat. Pokud nechcete mít vodnaté kimči, vymačkejte přebytečnou vodu rukou.

Omáčka

Česnek, zázvor, hrušku a cibuli nakrájejte na menší kousky a tyčovým mixérem z nich (+rybí omáčka a studené rýže) vytvořte homogenní směs.
Když je hotovo, přijdete ještě tam také chilli. Směs pečlivě smíchejte s nasolenou zeleninou. Jarní cibulku nakrájejte na centimetrová kolečka a tady ji přidejte.
Na míchání si určitě vezměte gumové rukavice. Zeleninu smíchanou s omáčkou vložte do skleněné nádoby s dobrým těsněním.
   

Fermentace

Jeden den nechte kimči v pokojové teplotě, aby se spustil proces fermentace. Další 4–5 dní nechte fermentovat v lednici.
Dobrou chuť!
RECEPTY V ČEŠTINĚ

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • 단무지 만들기
  • 호두파이 만들기
  • 유자 파운드케이크 만들기
  • 로투스 치즈케이크 만들기
  • 간단 계란찜 만들기 (전자레인지)

Categories

  • V ČEŠTINĚ
    • OBECNĚ O KOREJI
    • RECEPTY
  • 한국어로
    • 체코 정보
    • 체코어 공부
    • 한국어 레시피 저장소
©2023 Czekorea | Powered by WordPress & Superb Themes