Poznámka: poměry receptu odpovídají plné pětilitrové zavařovací sklenici.
Suroviny
Zelenina na nasolení
- 2-3 střední pekingská zelí
- svazek ředkviček (8–9 kusů) nebo půlka bílé ředkve
- svazek jarních cibulek (4 kusů)
- 5-6 hrstí mořské soli bez jódu
Nakládací omáčka
- 18 stroužků česneku
- čerstvý zázvor zhruba o délce palce
- polovina hrušky
- 2 menší cibule
- 350 ml rybí (ančovičkové) omáčky
- 4–5 hrstí korejského chilli (kočukaru)
- 3 lžíce studené uvařené kulatozrnné rýže
Příprava
Nakrájejte každou hlávku zelí na čtvrtiny podélně a každou čtvrtinu kolmo na asi čtyřcentimetrové proužky. Ředkvičky rozkrojte na čtyři díly. Zeleninu naskládejte do velké misky nebo lavoru, zalijte studenou vodou a posypte solí. Promíchejte.
Zeleninu nechte v soli na 5–6 hodin. Každou hodinu pořádně promíchejte. Správně nasolené zelí poznáte jednoduchým testem: najděte si silnější kousek a pokuste se ho zlomit v prstech. Zelí by mělo být pružné, ale pořád by ho mělo jít zlomit.
Nasolenou zeleninu pořádně propláchněte od soli a nechte 30 minut odkapat. Pokud nechcete mít vodnaté kimči, vymačkejte přebytečnou vodu rukou.
Omáčka
Česnek, zázvor, hrušku a cibuli nakrájejte na menší kousky a tyčovým mixérem z nich (+rybí omáčka a studené rýže) vytvořte homogenní směs.
Když je hotovo, přijdete ještě tam také chilli. Směs pečlivě smíchejte s nasolenou zeleninou. Jarní cibulku nakrájejte na centimetrová kolečka a tady ji přidejte.
Na míchání si určitě vezměte gumové rukavice. Zeleninu smíchanou s omáčkou vložte do skleněné nádoby s dobrým těsněním.
Fermentace
Jeden den nechte kimči v pokojové teplotě, aby se spustil proces fermentace. Další 4–5 dní nechte fermentovat v lednici.
Dobrou chuť!